ضرورت مهارتهای کاهش استرس در سطح زندگی شهری
استرس یکی از بزرگترین چالش های پیش روی جوامع قرن بیست و یکم است. تمدن با گشودن فرصت های بی انتهایی برای دستیابی به اطلاعات گوناگون و پیشرفت، انتخاب های متعددی را پیش روی افراد قرار داده و این بمباران اطلاعاتی با خود فشار روانی بسیاری را نیز همراه می آورد. پژوهش های متعددی نشان داده اند که قرارگرفتن در معرض انتخاب ها و اطلاعات گوناگون و اجبار در گزینش یکی از این انتخاب ها با کاهش توانایی افراد در کنترل رفتارهای خود همراه است. در کنار تمامی فشارهایی که تمدن با اطلاعات نامحدود و شتابی که به زندگی روزمره افراد در جامعه تزریق نموده است، تغییرات و تحولات سیستم اجتماعی، اقتصادی و حتی فرهنگی جوامع در حال توسعه نظیر ایران نیز بر میزان استرس و اضطرابی که افراد در طی زندگی روزمره ی خود تجربه می کنند، افزوده است و نتیجه ی چنین فشار و تلاطمی در سطح جامعه چیزی جز افزایش میزان بیماری های روان شناختی نظیر اضطراب، افسردگی، وسواس، حملات وحشت زدگی (panicattack)، و بی خوابی و نیز بیماری های جسمانی نظیر بیماری های قلبی -عروقی، سرطان، بیماری های گوارشی، دردهای جسمی مزمن و نیز اختلالاتی که ریشه درکاهش کنترل افراد بر روی رفتارها و نیز انتخاب های خود دارند نظیر سوء مصرف مواد، سیگار کشیدن، اختلالات خوردن و نیز ده ها مشکل و نابهنجاری دیگر نخواهد بود.

شیوع چنین مشکلاتی بار بسیاری را از نظر اقتصادی بر دوش جامعه خواهد نهاد. از یک سو با تحلیل بردن توانایی افراد برای کار و تولید و کاهش نیروی فعال جامعه و از سوی دیگر از طریق هزینه هایی که به منظور درمان بر سیستم بهداشتی درمانی جامعه تحمیل می کند. بنابراین، با توجه به عواقبی که افزایش میزان استرس در سطح جامعه می تواند در برداشته باشد، دسترسی افراد به منابع درون فردی و نیز کسب مهارت هایی که به تعدیل تلاطم های بیرونی و کسب تعادل درونی کمک می کنند، بدون شک ضرورتی انکارناپذیر به شمار می رود.
دوره های آموزشی کاهش استرس بر اساس هوشیاری Mindfulness-Based Stress Reduction بر اساس نتایج پژوهش های متعدد به کاهش علایم اختلالات روانشناختی نظیر اضطراب، افسردگی، وسواس، و اختلالات جسمانی نظیر، دردهای مزمن، مشکلات گوارشی، سرطان و … به میزان چشمگیری می انجامد. به این ترتیب، در جوامعی که همچون جامعه ی ما در حال توسعه و گذار از سنت به مدرنیسم قرار دارند و از این رو هر روز آبستن حوادث و وقایع استرس زای متعددی هستند، برگزاری چنین دوره هایی که با آموزش مهارت های درون فردی مقابله با استرس می توانند از هزینه های مادی و معنوی اضطراب در سطح فرد و جامعه بکاهند، بسیار ضروری به نظر می رسد.
سحر طاهباز دکترای روانشناسی سلامت دانشگاه تهران؛ امیرحسین ایمانی کارشناسی ارشد مشاوره دانشگاه تورنتو
سموم عصبی مواد شیمیایی هستند که میتوانند به مرور عوارض جانبی نامطلوبی در سیستم عصبی افراد ایجاد کنند. این سموم عصبی انواع مختلفی دارند، از جمله مواد شیمیایی صنعتی، آفت کش ها، حلال های آلی و داروها. تخمین زده شده است که حدود ۳۰ درصد از مواد شیمیایی مورد استفاده تجاری دارای اثرات عصبی هستند […]
این روزها همه مردم استرس و اضطراب زیادی را تحمل می کنند. اما این فقط بزرگترها نیستند که اضطراب را تجربه می کنند، بلکه کودکان نیز گرفتار آن هستند. اضطراب واکنش روان ماست در مواجهه با شرایط ناآشنا و پیشبینی ناپذیر. این موضوع به خودی خود چیز بدی نیست، حتی میتوان گفت این که کودک […]
تفکر به عنوان یکی از باارزش ترین مهارت های مورد نیاز هر انسانی باید از سنین ابتدایی آموزش داده شود. تفکر با طرح سوال آغاز شده و به شناخت منتهی می گردد. برای این که بتوانیم تفکرمان را مدیریت کنیم لازم است ابتدا بتوانیم سؤالات خودمان را طرح و سپس آن ها را دسته بندی و سازماندهی کنیم. از طرفی توجه به ابعاد غیرواقعی انسانی مثل فکر کردن باعث می شود تا تصویرمان نسبت به خودمان تغییر کند و این تغییر در نگرش و بینش، در برنامه ریزی ها و تصمیم های مختلف زندگیمان تاثیرگذار است.