۴۵۲۰۱
با سلام
من و همسرم ۵ سال است که با هم ازدواج کرده ایم. من ۲۷ سال دارم و همسرم ۳۱ ساله است. متاسفانه در طول زندگی مشترک مواقع زیادی می شود که از ازدواج خود پشیمان می شوم. رابطه ای که در ابتدا با عشق شروع شده بود زمان زیادی نگذشت که دچار سردی شد. بیشتر مواقع در مورد تصمیم گیری های زندگی با همسرم اختلاف دارم و بطور مداوم با همدیگر جر و بحث می کنیم. البته به دلیل شرایط بد اقتصادی و شرایط کرونا نه رفت و آمد داریم و نه مسافرت!
واقعا خسته شده ام و نمی دانم چه کاری انجام دهم؟
از ادامه این روند هم نگران هستم و دلم نمی خواد زندگی مان به جدایی بیانجامد. آیا می توانم عشق و علاقه به زندگی را دوباره بدست آورم؟
به نظر شما آیا راهکاری وجود دارد که ما را از این شرایط خارج کند؟
فقط اعضای سایت میتوانند برای پرسش ها پاسخ ارسال کنند. اگر قبلا ثبت نام کرده اید ورود را بزنید و در غیر این صورت در سایت ثبت نام کنید.
پاسخ از دکتر مهران علیپور- روانشناس و استاد دانشگاه
با عرض سلام و سپاس از اینکه مشکل تان را با ما در میان گذاشتید.
در این رابطه مواردی را خدمت شما عنوان می کنیم:
تعارضات زناشویی معمولاً پس از مدتی با هم بودن در موارد گوناگونی میتواند شکل گرفته و گسترش پیدا کند. یکی از دلایل اصلی شکل گیری این تعارضات، ناشی از ضعف در بعضی از مهارت های ارتباط موثر در یک یا هر دو زوج می باشد و یا می تواند به دلیل وجود بعضی ویژگیهای شخصیتی در آنان باشد.
و اما یکی از مسائلی که معمولاً به صورت زیربنایی موجب شکلگیری این تعارضات می شود درک ضعیف همسران از دنیای ادراکات یکدیگر به دلیل ضعف در مهارت گوش دادن می باشد یعنی یک یا هر دو زوج به دلیل برخی از موانع ذهنیِ مربوط به گوش دادن نمی توانند درکی مناسب از دنیای ادراکات طرف مقابلشان داشته باشند.
معمولاً هر فردی اینگونه فکر می کند که درست ترین رفتار و برخورد را در مواجهه با موقعیت های مختلف از خود نشان می دهد و طرف مقابل برخوردی مناسب و صحیح را در این موقعیت ها ندارد. مسئله ای که نشاندهنده نوعی خود محوری بوده و دلالت بر این مسئله دارد که فرد با دنیای ادراکات طرف مقابل خود آشنا نیست و صرفاً بر اساس عینک و یا دیدگاه خودش در مورد مسائل قضاوت و یا تصمیم گیری می کند.
یکی از موانع گوش دادن و یا یکی از مسائل به وجود آورنده این نوع از خودمحوری ها، ذهن خوانی می باشد. یعنی شخص پیش خودش فکر میکند که میداند طرف مقابل چه فکری میکند و به دلیل این مسئله اصلا به طرف مقابل گوش نمی دهد. موانع دیگری مانند نصحت کردن، یکی به دو کردن، سرزنش کردن و مقایسه کردن نیز میتواند مانع از این شوند که فرد به همسر خود گوش داده و در نتیجه با دنیای ذهن او آشنا شده و درکی متقابل و همدلانه از مسائل را با او داشته باشد.
در کنار این موارد، ضعف در مهارتهایی مانند مهارت تصمیم گیری و حل مسئله و مهارت های تنظیم هیجان نیز میتواند به رشد و توسعه تعارضات زناشویی بیانجامند.
لذا لازم است که زوجین این نوع از مهارت ها را فرا گرفته و یا آنها را در خود تقویت کنند. از جمله اقداماتی که در این زمینه میتواند کمک کننده باشد، مراجعه به مشاورین خانواده و یا مطالعه کتابهای مرتبط با این مسئله است.
یکی از کتاب های مفیدی که در این زمینه وجود دارد کتاب مهارت های زندگی زناشویی نوشته متیو مک کی، پاتریک فنینگ و کیم پالگ، ترجمه شهرام محمدخانی و قدرت عابدی، میباشد.
در رابطه با این کتاب لازم است بدانید که:
این کتاب به شما کمک میکند تا مهارتهای مورد نیاز برای زنده نگهداشتن عشق در رابطهی زناشویی را کسب کنید.
هدف اصلی، آموزش مهارتهاست. این کتاب بیشتر بر عمل و تغییر تمرکز دارد تا بر مفاهیم و نظریه. این بدان معنا است که شما نمیتوانید فقط به شیوهای منفعلانه بنشینید و آن را بخوانید. شما باید درگیر شوید. لازم است تمرینهایی را انجام دهید و یادداشتهای روزانه تهیّه کنید، رفتار جدید را امتحان کنید و خطرِ دادنِ پاسخهای جدید به همسرتان را بپذیرید. این کار مستلزم تمرین و پشتکار و گاهی شجاعت است؛ اما رؤیا و آرزویی که در آغاز زندگی مشترک در سر داشتید، ارزش این تلاش را دارد. پس از مدّتی می بینید که اوضاع عوض میشود.
به جز مشاوران حرفهای هم لازم نیست کسی کلّ کتاب را بخواند. زوجهای مختلف باید بر مهارتهای متفاوتی متمرکز شوند. هر فصل جایگاه مستقلی دارد؛ به عبارت دیگر، هر فصل هر آنچه را که شما برای آموختن یک مهارت زناشویی خاص به آن نیاز دارید، شامل میشود؛ بنابراین میتوانید مهارتهایی را انتخاب کنید که بیشتر از همه به آنها نیاز دارید و میخواهید یاد بگیرید و بقیّه را رها کنید. این بدان معنا است که شما میتوانید بدون این که زیاد مطالعه کنید، بلافاصله شروع نمایید و از همان ابتدا به طرز متفاوتی با همسرتان رفتار کنید.
موفق و پیروز باشید